SUNA BLOG POSTS

 

Find us on Facebook Follow us on Tiwtter Connect on LinkedIn Share with us on Pinterest

The Orchard, Pear Tree Street (posted 4th July 2013)

Suna Interior Design was chosen by Mount Anvil to provide the full interior specification for their new development in Clerkenwell, East London: The Orchard on Pear Tree Street.


The brief was to develop specification that related to the ‘creative’ market that live and work in Clerkenwell. The Orchard development was to stand out as an alternative product to what was available in the Clerkenwell area. As the development is twenty-eight apartments in total it was felt that the design could be unique, not needing to appeal to everyone but instead to target the creative market, who would be open to a more bespoke and individual approach.


With the brief in mind, Helen decided to reflect the direction that interior design has been taking by using interesting materials and texture with some unique, quirky elements which would provide areas of interest. “We were keen not to make the interior specification too slick and cold and instead wanted to contrast modern elements with rougher textures. This juxtaposition of materials provides a richer environment in look and feel” commented Helen. “For example the main bulk of the kitchen was a white gloss with clean lines and a Corian worktop but we contrasted this with the rougher stone used on the island units. The stone runs all the way down the back of the island unit to provide a textured backdrop to the open plan living space. The use of the bronze toggle light switches and coloured crystal door knobs also provide points of interest throughout the apartment. The flooring chosen to run through the hall and open plan living/kitchen/dining room is a unique end-cut-wood effect tile in a chocolate-brown; this provides a beautiful textured backdrop to the whole space. It adds warmth to the room, which also contradicts the use of the tiling as the flooring material.”


The colour palate chosen was grey and brown tones contrasted with clean white and utilised unique textured materials. This prevailed throughout the specification design.


The bathrooms comprise metallic bronze 60 x 60 wall tiles, with a lighter tile in the bathroom and a darker colourway tile in the en-suite. One of the main features in the en-suite is the brassware. The tubular design runs from the shower, through the shower screen and becomes the spout for the basin. A complex design feature to achieve, but totally worth it! The basin’s themselves are bespoke stone slabs with an integrated basin on a single leg pedestal. The wall mirror was designed to run as a solid panel that bisects the edge of the basin to become part of the overall aesthetic. The bathrooms also feature bespoke cabinetry.


The Orchard, Pear Tree Street


 


The Orchard, Pear Tree Street


 


The Orchard, Pear Tree Street


 


The Orchard, Pear Tree Street


 


The Orchard, Pear Tree Street


 


The Orchard, Pear Tree Street


 


The Orchard, Pear Tree Street


“The most successful elements of design, in my opinion,” said Helen “are the bathrooms. The use of the large format, battered metal effect tiling combined with the bespoke stone slab basin pedestal and the tubular brassware for the basin spout and shower combine to create a truly unique bathroom design which I doubt has been seen before in any UK residential development.”


 


Lucinda

 

FOLLOW OUR BLOG